Skaljackan kommer från friluftsvärlden, men har precis som många andra plagg därifrån blivit allt vanligare även på stan. En skaljacka är ett praktiskt plagg, som gör sig bra i alla garderober.

En bra skaljacka ska gå att använda i många olika typer av väder. Skaljackor har länge varit populära bland fjällvandrare och andra friluftsmänniskor, men deras rötter går ännu längre tillbaka. Vi återkommer strax till detta, men först ska vi definiera vad en skaljacka är för något.

En skaljacka ska vara skalet, alltså det yttersta lagret. Hur många lager man har under jackan beror på hur kallt det är ute. I kallt väder bör man ha åtminstone ett underställ och en fleecetröja. Det är dessa plagg som håller kroppen varm, och transporterar bort fukt från kroppen. Det yttersta lagret ska skydda mot vind och nederbörd, samtidigt som det helst ska andas också, så att man inte börjar svettas när man blir varm. Skaljackor är för det mesta gjorda av polyester, men det finns även jackor i bomullsmaterialet ventile, som fungerar bra. En skaljacka är aldrig fodrad, vilket gör att man kan använda den som skydd mot vind och regn även när det är varmt. Behöver man mer isolering får man ta på sig en tjock tröja, eller en tunn jacka, under skaljackan.

Föregångare

Vill man ha många skaljackor att välja på bör man gå till en friluftsbutik som Naturkompaniet. Där hittar man jackor från märken som North Face, Haglöfs, Fjällräven, Marmot, Jack Wolfskin, Arc’teryx och många andra märken. Men skaljackans rötter är betydligt äldre än så.

Jackor med luvor kallas ofta för parka på engelska, ett ord som kommer från nentsiska, ett språk som talas av nentserna i norra Ryssland. Ett annat liknande ord är anorak, som kommer från grönländskan. Båda orden syftar på jackor med luva tillverkas av djurhudar, och som länge har använts av urbefolkningar som lever i arktiskt eller subarktiskt klimat. På 1600-talet började franska pälsjägare att tillverka långa rockar med huva av sina ullfiltar, inspirerade av de jackor som urbefolkningen i Quebec bar. Dessa rockar kallades capotes, och påminde om dagens dufflar.

När alpinismen kom igång i början på 1900-talet använde många vandrare och klättrare anorakar. I den moderna betydelsen är en anorak en ofodrad jacka som dras över huvudet. Ofta har den en stor ficka som täcker nedre delen av bröstet. En parkas däremot kan vara fodrad eller ofodrad, och har ett blixtlås eller annan knäppning som går hela vägen ned.

Varför ska du ha en skaljacka?

En skaljacka kan vara en parkas eller en anorak, och är ett av de bästa skydden man kan ha mot väder och vind. Eftersom jackan inte är fordrad kan man ha den året runt, och både när man står stilla och när man ägnar sig åt fysisk aktivitet. En del modeller har blixtlås under armarna, som kan öppnas för att vädra ut värme.

En bra skaljacka kan användas i de flesta olika sammanhang, under nästan hela året. Även om det finns billiga jackor bör man därför vara beredd att lägga lite mer pengar, eftersom en jacka som man trivs med kommer att användas mer.