Converse i korgSneakersmodet har länge handlat om att leta upp och nylansera äldre modeller. Är det nu vi kommer att se en förändring? Det finns åtminstone flera skor på marknaden nu som känns helt nya.

Blunda och gör en lista för dig själv, i huvudet, på fem sneakersmodeller. Såg listan ut ungefär så här?

  • Adidas Stan Smith
  • Nike Air Max
  • Converse Chuck Taylor
  • New Balance 576
  • Vans Classic Slip-On

När nya sneakers gör entré på marknaden handlar det fortfarande ofta om gamla modeller som har grävts fram ur arkivet, och kanske fått en ny färgställning. Så här har det varit ganska länge nu. Men samtidigt ser vi faktiskt modeller som känns nya och fräscha.

Nya modeller

Adidas har länge levt gott på att släppa nya varianter av sina gamla klassiker, som Samba, Gazelle, Superstar och Hamburg. De har hur många modeller som helst i sitt arkiv, och ibland har det känts som om de släpper samma modell under olika namn. Modellen Tubular Runner, som släpptes 2014, har förvisso den gamla loggan, men ser ut som något från en japansk science fiction-film. Verkligen inte för alla, men klart futuristisk.

Bäst på sneakers som känns helt nya är dock amerikanerna på Nike. Vill man ha något som känns nytt, men ändå sobert, är det läge att lägga det krångliga namnet Nike Kobe 9 KRM EXT ‘Black Mamba’ på minnet. Det är den senaste modellen i Nike-linjen som utvecklats i samarbete med Lakers-spelaren. Bryant gick nyligen förbi Michael Jordan, en annan spelare som satt sitt namn på ett flertal futuristiska Nike-modeller, i NBA:s poängliga. Det återstår att se om han kommer att göra detsamma när det gäller skorna. Sen senaste modellen har inspirerats av den svarta mamban, en av de snabbaste ormarna i världen, och den näst största giftormen. Skon har fjäll, och en ”bula” ungefär vid fotknölen, men i övrigt är det inte mycket som sticker ut. Kobe 9 visar att less is more även när det gäller sneakers som är fast förankrade i nutiden.