I sommar är det mängder av kärlekspar som bjuder till bröllop med fina inbjudningskort där man beskrivit gästernas klädsel – men vad ska man ha på sig som gäst?

vigselringar bröllop par lyckligaNär brudpar bjuder till bröllop är det ofta vanligt att de missar att definiera vilken klädkod som är gällande och om inbjudan gäller både vigsel och bröllopsmottagning efter ceremonin i kyrkan, vilket bara skapar förvirring för de inbjudna gästerna. Och detta är något som vett och etikett-gurun Magdalena Ribbing rasar över. I sin spalt i DN skriver hon att just klädkoden är viktig eftersom att denne gör att gästerna vet på vilken nivå de ska klä sig och om man inte har en specifik klädselangivelse kommer en del gäster vara väldigt högt uppklädda kanske balklänningar från Sofiamoore.se och smoking samtidigt som andra gäster kommer dyka upp iklädda i jeans och snygg tröja. Resultatet av detta kommer att göra att ingendera känner sig bekväm under bröllopet då de kommer anse sig antingen för fint eller för lite fint klädda.

Vad är OK att ha på sig?

Det finns en hel del myter kring vad gästerna får och inte får ha på sig under ett bröllop. Till exempel finns en gammal myt om att man inte ska bära röd klänning eftersom att detta skulle betyda att man haft ihop det med brudgumen tidigare, men det stämmer inte. En annan sak som man heller inte ska tro på är att bruden skulle ha ensamrätt på färgen vit då hon traditionellt bär vit klänning, men detta stämmer inte helt till fullo. Enligt Ribbing är det exempelvis okej att ha något vitt plagg på sig, men det är däremot inte okej att bära helvitt vilket gör att man som Ribbing uttrycker det ”måste förstå att man inte ska klä sig som en brud”.

Vad ska bröllopsinbjudaren tänka på?

  • Festen är till för gästerna, så komplicera inte med dyra teman (källa).
  • Skippa konstiga krav såsom kuvertkostnader och dyra presenter, det uppfattas otrevligt.
  • Var tydlig med OSA-datum, klädkod och till vad inbjudan avser – ett simpelt ”Välkommen till vigsel och efterföljande fest mellan den och den tiden det och det datumet” kan räcka, ska man däremot inte bjuda till festen så definiera endast vigsel i inbjudan.
  • Skicka ut inbjudningarna max tre månader innan bröllopet, det är omöjligt för gästerna att kunna svara på huruvida de är lediga så långt som ett år fram i tiden exempelvis.