Det blir allt vanligare med piercingar av olika slag. Det är inte bara punkare som smyckar kroppen på många olika sätt längre, och de mer extrema och ovanliga piercingarna syns lite här och där. Att skaffa en piercing eller flera, kan vara ett sätt att visa vem du är eller att uttrycka dig själv.

piercingVisa vem du är med en piercing eller ha en piercing där den inte syns. Det finns flera olika anledningar till att göra det, och oavsett anledning är det roligt att ibland byta ut piercingen mot något annat. Är du på jakt efter nya smycken för att byta ut ditt gamla piercingsmycke? Du kanske inte har en piercing ännu men vet precis vad du vill ha? Surfa in hos daith piercing och titta på deras utbud av olika kroppssmycken. Det finns för alla smaker och till bra priser. Innan du skaffar en piercing bör du dock tänka igenom att du verkligen vill ha den, att du är redo för den och att du kan avstå eventuella anställningar, då en väldigt synlig piercing faktiskt kan påverka dina jobbmöjligheter.

Vad finns det för olika piercingar?

Det finns generellt tre typer av piercingar. Ansikte, kropp och genitala piercingar. Kändisar är ofta trendsättare och fansen reagerade direkt när Justin Bieber piercade näsan. Det var en ganska diskret piercing men det är många fans som följt hans exempel. Septumpiercingen eller tjurringen i näsan, är fortfarande populär dessutom och verkar bli allt vanligare. Ansiktspiercingar och genitala piercingar är de som är mest populära för tillfället och på stark frammarsch. Förutom piercingar finns det även så kallade Dermal Anchor. Det är ett implantat som sätts under huden och som sticker ut utanför huden som en bit metall eller i form av en diamant. Dermal Anchors kan även te sig som bulor i pannan eller djävulshorn, men implantaten kan användas över hela kroppen.

Tänk på detta

Innan du piercar dig finns det några saker du bör tänka igenom och vara uppmärksam på.

  • Var på kroppen vill du pierca dig?
  • Hur gammal är du och måste du ha målsman med dig?
  • Varför vill du göra det? Vilket syfte?
  • Är du känslig mot nickel?
  • Är du beredd på att vissa arbetsgivare inte vill anställa dig?
  • Kan du tänka dig dölja eller plocka ut piercingen under arbetstid?

Om du skaffar synliga piercingar kan din arbetsgivare ha synpunkter på hur du ser ut. I vissa arbetsmiljöer är det inte ens tillåtet med piercingar av hygieniska skäl så om du arbetar med livsmedel kanske du ska tänka en gång extra innan du beställer tid för ett kroppssmycke.

Åldersgränser

I Sverige finns det inga speciella åldersgränser rent lagligt för att smycka kroppen med piercings enligt Socialstyrelsen. Det betyder rent teoretiskt att en tioåring skulle kunna pierca sig utan problem, men rent praktiskt kan det bli svårare. Vanliga hål i öronen tas ofta på små barn men övriga piercingar brukar de flesta studios vara lite mer restriktiva med. Association of safe piercings är internationell och rekommenderar 18-årsgräns på alla piercings men 15-årsgräns i målsmans sällskap. Gällande hål i öronen, eller örsnibb, rekommenderas ingen ålder utan endast att målsman är närvarande och godkänner det. Många piercare i Sverige följer dessa rekommendationer.