Solen har sakta men säkert börjat titta fram. Oavsett om du ska vara ute i vårsolen eller ska vara utomlands i varmare klimat och starkare sol så behöver du solskydd. Här får du info om strålning, tips om hur du väljer bra solskydd, och hur du smörjer dig på bästa sätt för att inte bränna dig.

Med rätt solskyddande hudvård skyddar du dig mot solens strålar. Solen är på att sätt bra för huden, och på ett sätt inte. De skadliga UV-strålarna ökar risken för hudcancer och tidigt åldrande, därför är det viktigt att också skydda dig mot solens strålar när du njuter av det härliga värmande ljuset.

Olika typer av strålning

När det kommer till solljus är det främst två olika sorters strålning man brukar prata om, något som Expressen Hälsoliv skriver om. UVA-strålning är den strålning som den största delen av solens ljus utgörs av och mer av dessa strålar finns i solarium än i solen. UVA strålning tränger ner i huden och gör att risken för hudcancer ökar samtidigt som åldrandet påskyndas. UVB-strålning är den andra typen av strålning. UVB tränger inte lika långt ner i huden som UVA, och den hjälper produktionen av D-vitamin. men Det är denna typ av strålning som gör att vi bränner oss i solen.

Solskydd och tips för att smörja dig rätt

Det finns massor av olika solskydd på marknaden. Se till att välja solskydd som är snällt mot både kroppen och naturen, men effektivt mot solen. Bra är också om solskyddet sitter kvar till stor del trots badande. Här är lite tips för att skydda mot solen, enligt en artikel i Elle:

  • Smörj noga och en halvtimme innan du ger dig ut i solen.
  • Börja med en högre solskyddsfaktor, med en hög SPF-faktor men också UVA skydd.
  • Ta alltid rikligt men solkräm, snåla inte.
  • Spendera tid i skuggan också, det ger en långsiktigt bättre solbränna om det är det som du är ute efter.

Solkräm kan innehålla dåliga ämnen

Tyvärr visar forskning på att många solkrämer tyvärr innehåller ämnen som inte är bra för oss. Detta kan man läsa om i en artikel från Svenska Yle. Endast 8 av 45 krämer som man testat höll måttet, resten innehöll ämnen som inte är bra för varken människa eller miljö. Det är onödigt att utsätta kroppen för risken så välj krämer som inte innehåller sådana ämnen. Läs artikeln för att veta mer.