Att få hår på kroppen är en del av vår utveckling och något alla av oss är med om under våra pubertetsår, men blir inte av med hårväxten sen i vuxen ålder och har hårväxt som de tycker är pinsam och jobbig att ha – men turligt nog finns en lösning på det hela.

skagg-man-harPå Sveriges ungdomsmottagningars hemsida, UMO, skriver man att det är i puberteten som vi alla börjar få hår på kroppen, och vissa får mer än andra. Vissa blir även glada över håret samtidigt som andra tycker att den är jobbig. Men något som man ska lägga på minnet här är att allt hår som kommer under den här tiden är näturligt och att man kommer vänja sig med tiden – dock finns också vuxna som tycker att viss hårväxt är jobbig att behöva dras med och refererar till den som just ”pinsam hårväxt”. Turligt nog går att boka tid hos klinik med hårborttagning för att få bort håret på kroppen som man tycker är jobbigt, eller så kan man också få bukt med håret hemmavid. Något som till exempel Expressen tipsar om är att få bukt med håret genom att noppa bort det men pincett, dra loss det med en epilator eller använda hårborttagningsmedel för att få bukt med problemet i alla fall under en kortare period. Vill man ha mer permanenta resultat är det en klinik man bör besöka, men man ska komma ihåg att det aldrig garanteras permanenta resultat här heller, men man kan vara säker på att man blir av med hårväxten i alla fall en längre period än när man tar bort dem själv.

Vad beror hårväxten på?

Att man får pinsam hårväxt kan bero på en rad olika saker. Till exempel kan det vara att man har hormonrubbningar på grund av pubertet, graviditet eller att man hamnat i klimakteriet. Men vad man inte ska känna sig orolig för är att detta är något onormalt dock om hårväxten kommer plötsligt i form av en stor förändring kan det vara bra att dubbelkolla med en läkare. Likaså är pinsam hårväxt inte det enda som vi kan känna är lite pinigt, utan det finns en rad andra helt normala ting som kan få oss att känns ett visst mått av just pinsamhet – och dessa har tidningen MåBra listat:

  1. svett-problem-halsaFotsvett – beror på fukt och du löser problemet genom att fila bort död hud och tvätta noga samt torka ordentligt efter en dusch, även att byta skor kan vara ett bra sätt att bli av med problemet.
  2. Dålig andedräkt – löses genom att drick mycket vatten och äta selleri eller persilja för att bli av med bakterierna.
  3. Svettningar – kan bero på lågt blodsocker eller ett medicinskt problem om svetten är onaturlig, annars är den naturlig och man få mindre svett genom till exempel Botoxinjektioner som förlamar svettkörtlarna en längre tid.
  4. Prickig bikinilinje – beror på rakning och svullna hårsäckar där håret börjat växa inåt och löses enkelt genom att man gör huden tunnare så stråt kan växa ut igen.
  5. Nagelsvamp – smittar och måste behandlas så om du vistas bland folk kan det vara bra att begränsa hur du tar i folk och undvik att gå barfota.
  6. Missfärgade tänder – har en rad olika orsaker och löses genom att använda tandkräm med mild slipningseffekt eller att man bleker tänderna och sedan slutar med det som missfärgat tänderna från början såsom kaffe, rött vin och tobak med mera.
  7. Hudbristningar – uppkommer vid snabb viktökning eller viktminskning och behandlas med laser.