När sommaren snart är här hamnar fötterna lite i fokus. Snart ska de ut i det fria igen efter en lång vinter med kängor på. Igår inföll årets fothälsodag och då ville man upplysa speciellt tonåringar om hur de ska ta hand om sina fötter.

4022-toes

Igår var det dags för årets fothälsodag och det var framförallt ungas fötter som stod i fokus. Sveriges fotterapeuter lyfte fram att vårtor, förhårdnader, nageltrång och hudsvamp är vanliga problem hos tonåringsfötterna. Det tonåringarna gör som sliter mycket på fötterna är att gå med trånga ballerinaskor som måste sitta åt lite extra för att sitta fast på foten och de går även med tunna sulor, vilket är väldigt påfrestande för fötterna. En annan faktor som gör att man får problem med fötterna är att det råder en bristande fothygien. Läs mer.

Lösning på fotproblemen

Det finns dock en hel del saker man kan göra för att få fötterna att må bättre. Exempelvis är det viktigt att tvätta dem med tvål, torka dem efter dusch eller bad samt att man gärna får smörja in dem också. Hudsvamp kan man undvika genom att använda silkesaktiga strumpor, dessa gör att fötterna inte blir lika fukta av svett. Sådana här strumpor finns att hitta på nätet och falke strumpor hos Softsocks är exempel på strumpor som är bra för fötterna. För att undvika nageltrång är det viktigt att inte lämna några vassa kanter när man klipper naglarna, och även att man väljer bra skor. Det räcker faktiskt med så lite som en söm på skon som trycker emot för att man ska få problem, skrivs det på allehanda.se.

Sommarfina fötter

Att fötterna är fina och mår bra är extra viktigt nu när det börjar bli sommar och man vill gå med fötterna synliga i sandaler eller liknande. Det finns några snabba tips som man kan ta till för att få fötterna fräscha. Till exempel kan man börja med att mjuka upp fötterna genom att ta ett fotbad. Sedan bör man också fila sina fötter och få bort förhårdnader. Detta bör man dock bara göra då och då. Smörja in fötterna kan man dock gärna göra varje dag. Har man hälsprickor och väldigt torra fötter rekommenderas att de smörjs in med ringblomma. (Källa)