Trender kommer och går inom alla olika typer av branscher. År 2019 tycks trenden inom inredning handla om hållbarhet, mattor och färg.

Idag är det många som lever medvetet om klimatpåverkan och väljer därmed bort saker som påverkar miljön negativt. Så är det även inom inredning – konsumenter ställer mer krav på att saker som köps till hemmet ska hålla länge och inte bytas ut när nästa nya trend kommer. Konsumenterna vill alltså ha material och former som fungerar över tid rent stilmässigt men som håller länge och som med åldern blir vackrare. Återbruk är också en stor trend som nog kommer få alltmer plats i kommande trender.

Mattor att inreda med

Mattor är en härlig inredningsdetalj som också går att placera lätt i olika rum. På bland annat https://fyndiq.se/hemmet/inredning/mattor/ går det att hitta roliga mattor i hållbara material, olika färger och former som kan passa in i de olika rummen i hemmet. Förändring är inget att vara rädd för och en matta gör verkligen sitt jobb genom att kunna förändra hela känslan i ett rum, så tacksamt! Sen är det ju också superhärligt att gå på mattor inomhus, så skaffa en i ett bra hållbart material men som också är mjukt för fötterna. I tidningen Elle skrivs det att mattan är ett statement och att den kan få utgöra rummets främsta inredningsdetalj.

Trendiga färgskalor

Tidningen Sköna Hem tipsar dock om en sober färgskala som går i milda men jordiga toner, naturvitt och även brunt och ljusgult. Det kan vara smart, både vad gäller mattor men även andra inredningsdetaljer, dessa färger kommer aldrig gå ur tiden.

Materialval vi vill ha

I tidningen Femina så presenteras en trend år 2019 vad gäller kalla metaller och högblanka ytor, det är extra inne i år! Vad gäller vaser, koppar och krukor så bör man använda material som är, ja hållbara såklart, men skrovliga ytor, ojämna former och med abstrakta mönster. Det är också rustika och därmed hållbara material som gäller som exempelvis keramik och sten. När det inte handlar om högblanka ytor i exempelvis köket så säger trenden att det är jute, linne, trä och läder som är de rätta materialen just nu.

Sammanfattningsvis kan trenden året 2019 sammanfattas med:

  • Mattor ses som ett statement, våga inreda med mattor!
  • Färgskalor, följ naturvitt, jordiga toner, ljusgult och brunt.
  • Materialval så är det rubusta material som keramik och sten tillsammans med högblanka ytor som gäller!